Cursus voor twee

Het is zaterdagmorgen en normaal gesproken liggen Bonita en Archie na de eerste uitlaatronde weer te slapen tot 10 uur, half elf. Maar niet op zaterdag! Tenminste, Bonita gaat echt niet slapen omdat ze weet dat we rond 9,40 uur naar cursus gaan en daaraan voorafgaande om een uur of negen nog eerst weer uitgaan.

Op cursus hebben we geprobeerd de honden een grote bal te laten voortduwen. Sommige honden springen er zelfs gewoon boven op; ik was al tevreden met Bonita die er niet bang voor was en ook de snoepjes die ik er onder had gelegd durfde te pakken. Dan stonden er 4 omgekeerde kratjes op een rij. Op de eerste moest de hond met de voorpoten staan, op de tweede wij met de hond ernaast zittend, de derde weer de hond met zijn voorpoten en op de laatste moesten wij gaan zitten met de hond liggend ernaast. De hond moet dan blijven liggen als je opstaat. Koud kunstje voor Bonita en mij: ik heb haar nooit geleerd om te gaan liggen omdat ik weet dat zij dat niet prettig vindt met andere honden in de buurt. Dus ik ben lekker gaan zitten met Bonita staande naast me en zijn daarna rustig verder gelopen.


Wederom een opmerking van iemand dat Bonita zo enorm was veranderd: ze blaft bijna naar geen enkele hond of mens meer. Sommigen mensen kunnen haar zelfs een snelle aai over haar kop of een brokje geven. Dit geldt alleen voor de mensen en honden op cursus; in het bos of gewoon op straat is het een ander verhaal. Die kent ze tenslotte niet en daar heeft ze toch wel een punt, haha.

Het laatste kwartiertje Bonita naar het baasje bij de auto gebracht en Archie meegenomen. Voor Archie heb ik stukjes worst nodig; de snoepjes vindt hij bij vlagen interessant genoeg. Maar kijk: ook Archie kan met zijn voorpoten op het kratje! Zitten doet hij niet want dat aanleren op de manier zoals ik dat bij Bonita heb gedaan (met een snoepje iets hoger en iets naar achteren zodat ze wel moet gaan zitten) werkt bij Archie niet: hij kijkt op een gegeven moment gewoon een andere kant op....

Na de cursus gaan we dan altijd nog even een lekker stuk tussen de weilanden door lopen in Klijndijk. Als we dan zo tegen kwart over twaalf thuiskomen zijn ze aardig moe geworden van zo'n druk ochtendprogramma. Omdat het zulk heerlijk weer was en ik nodig wat wilde snoeien in de patio besloot ik alle dieren tegelijk de patio in te laten gaan. Normaal gesproken let of Gjalt of ik op de dieren binnen. Nee, niet constant maar al computerend bijvoorbeeld. Je kunt ze niet allemaal alleen in huis laten zonder af en toe een oogje in het zeil te houden. Gjalt was de gang eindelijk aan het afmaken (een beetje vertraging door de komst van Archie) en dus zou ik binnen moeten blijven. Dus een goed moment voor de totale samensmelting. De honden waren na de drukke ochtend rustig, Suske en Wiske zochten een plekje onder het wasrek en in het gras en Schanulleke kwam later bij het hek zitten. Ik hoefde alleen Archie een beetje bij me te houden zolang Schanulleke daar rondliep, verder niets. Op een bepaald moment lag iedereen al weer binnen in mand, op stoel of tafel.

Vanmorgen hebben we een 'rondje school' gedaan en Archie ook met zijn voorpoten op een boomstam laten staan en er even later zelfs helemaal bovenop. Natuurlijk nadat Bonita hem heeft voorgedaan wat de bedoeling is. Ze is trots op hem hoor!!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DE reis