Vaccinatie tegen Lyme????

Post voor Bonita. Nou, spannend hoor! Het blijkt een herinneringskaartje ter zijn van de dierenarts voor haar jaarlijkse injectie, volgens haar boekje rond eind november. Dan kan Archie ook meteen mee voor zijn jaarlijkse injectie en kunnen meteen van beiden de wolfsklauwtjes even beter geknipt worden dan dat ik tot nu heb gedaan.

Wat mij op het kaartje van Bonita opvalt is de reclame voor het vaccineren van je hond tegen de ziekte van Lyme. Mijn eerste hersenkronkel zegt: ‘Waarom is dat er voor mensen dan niet?’ Om het verder weer te vergeten.


Tot vanmorgen. Ik sta onder de douche en vraag me opeens af waarom ik mijn hond zou willen laten inenten tegen Lyme, is dat vertrouwd en is dat goed uitgezocht? Een paar minuten googelen geeft mij al een duidelijk antwoord op beide vragen; meer vragen zijn niet meer nodig.


De eerste duidelijke mening komt van het Medisch Centrum voor dieren: https://www.mcvoordieren.nl/ziekte-van-lyme-hond Het hele artikel is interessant, zeker ook de mogelijke nadelen van deze vaccinatie, maar de mening is uiteindelijk: Er zijn verschillende Lyme vaccins ontwikkeld, maar vaccinatie daarmee raden we niet aan. De meeste Borrelia burgdorferi infecties maken de hond niet ziek en honden reageren goed op een goedkope en veilige, orale antibioticumkuur. Honden die ernstig ziek zouden worden van Borrelia burgdorferi, worden dat waarschijnlijk van de antilichamen tegen de bacterie. Vaccineren zou daarom niet het beste zijn.


En dan deze van Caressa dierenziekenhuizen: https://dierenziekenhuizen.nl/honden/infecties-bij-honden/ziekte-van-lyme-bij-de-hond/ Hoe weet je of een hond de ziekte van Lyme heeft?

Het grote probleem is dat in gebieden waar de ziekte van Lyme voorkomt 90% van de honden antistoffen heeft tegen Lyme! Veruit de meeste van deze honden worden niet ziek van de ziekte van lyme. Er is een bloedtest die antistoffen kan aantonen tegen de ziekte van Lyme en onderscheid maakt tussen gevaccineerde honden en honden die besmet zijn met onschuldige Borrelia stammen. Deze test toont het zogenaamde C6 eiwit aan op de oppervlakte van de Lyme bacterie. Dit C6 eiwit zit niet in vaccins en ook niet op andere spirocheten.

Er bestaan ook vaccins tegen de ziekte van Lyme bij de hond. In Nederland is er één op de markt. Het nadeel is dat je honden gaat vaccineren tegen een ziekte waarvan veruit de meeste honden geen last krijgen. Daarnaast is het onbekend of honden die gevaccineerd worden sommige problemen die ontstaan bij een infectie met Lyme ook na vaccinatie ontwikkelen. Gedacht moet dan worden aan de nierproblemen die soms kunnen ontstaan. Om deze redenen adviseren wij in onze dierenziekenhuizen niet te vaccineren tegen de ziekte van Lyme.


Vanzelfsprekend zijn er genoeg dierenartsen -zoals de onze- die hier blijkbaar anders in staan. Of is dit voor hen het nieuwe verdienmodel??


Het moge duidelijk zijn dat Bonita en Archie NIET tegen de ziekte van Lyme worden ingeënt!

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

DE reis