Wie hijgt daar zo?

Woensdagavond, het is tegen tienen en omdat Schanulleke nog niet binnen is ga ik een rondje ‘fluiten’. Soms komt ze in de ronde ergens de bosjes uit rennen en soms zie of hoor je niets.


Waarom ik haar sowieso ga zoeken? Dat is redelijk eenvoudig: sinds er ’s nachts twee honden in de slaapkamer zijn moet de deur dicht voor de katten waardoor je dus ook niet meer kunt horen of Schanulleke door het luikje binnenkomt. En – als ze binnenkomt- of ze iets heeft meegenomen zoals een muisje of misschien zelfs een vogel. En dat kan nog wel een aardige bende geven. Daarnaast weet ik graag of ze binnen is want anders moet er tegen een uur of drie ’s nachts -als alles stil is op straat- weer gezocht worden. Je weet het niet…. En dus slaapt een van ons op een matras in de woonkamer in zulke gevallen. Het gebeurt niet al te vaak want als het even kan houden we haar gewoon op tijd binnen.

Maar goed, terug naar woensdagavond. Op de terugweg van mijn ‘fluitrondje’ hoor ik achter de achtertuin van de buren een ‘gehijg’ uit de bosjes komen. Ik pak een stuk tak, prik wat in de bosjes maar hoor of zie niets meer. Onverrichterzake ga ik naar huis want Schanulleke liet zich dus ook niet zien of horen.


En dan zit dat ‘gehijg’ me niet lekker. Wat als er een dier in nood is? Welk dier? Kunnen we het pakken? Of begin ik al aardig doorgedraaid te raken? Gjalt gaat ook achter de tuinen kijken om te zien/horen of ik nog wel spoor maar komt met hetzelfde verhaal terug. Ook hij heeft het ‘gehijg’ gehoord.


‘We hebben jachthonden dus die nemen we even mee’ besluit Gjalt en gauw graaien we nog een zaklamp van de kast en een stok uit de berging.


En ja, de honden op het spoor gezet en Archie had het dier exact in beeld. Zaklamp erbij en een stok om de takken wat opzij te duwen……Alles flitst alweer door mijn hoofd wat Schanulleke betreft; ik meende zelfs een ogenblijk dat zij daar lag, paniekerig als altijd als het om een dier gaat. 😉 Maar gelukkig, nee, geen Schanulleke maar: EEN EGEL! Nooit geweten dat die zo’n lawaai konden maken!


De honden beloond met een extra rondje lopen en thuis even googelen op ‘egels’. Meteen zie je staan: ‘waarom egels hijgen’. Nou, bijvoorbeeld omdat het paartijd is dus…… Werkelijk het laatste waar ik aan zou hebben gedacht als ik het al geweten had! Leerzame avond dus, haha.

60 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

DE reis